A tulajdoni lap

A tulajdoni lap

 
A tulajdoni lap az ingatlanok "alapdokumentuma", ennek pontos ismerete nélkül semmilyen ingatlant nem szabad megvenni.
Kérdés, hogy milyen információkat találhatunk a tulajdoni lapon? Mennyibe kerül a tulajdoni lap másolat, és hol szerezhető be?
 

1. Mi az a tulajdoni lap?

Az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan adatait, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és jogilag jelentős tényeket, továbbá azok jogosultjait és a jogosultak adatait a tulajdoni lapra kell bejegyezni, feljegyezni, illetve azon átvezetni. A tulajdoni lap ezeket az adatokat számítógépen kezelve tartalmazza (papíralapon csak a tulajdoni lap hiteles vagy nem hiteles másolatát kaphatjuk meg). Az ingatlan-nyilvántartásban minden ingatlant külön tulajdoni lapon kell nyilvántartani.
 
 
 
 

2. A tulajdoni lap részei

Három részből áll, amelyeket római számokkal jelölnek. 
  • A tulajdoni lap I. része az ingatlan következő adatait tartalmazza:

a település nevét, az ingatlan címét, a helyrajzi számot, a terület nagyságát, a művelési ágat, tehát hogy éppen szántó, rét, legelő, erdő stb., vagy pedig művelés alól kivett terület az ingatlanunk. Az azon álló épületnek mi a rendeltetése, vagyis a ház például gazdasági épület, társasház, szövetkezeti ház, stb. Ebben a részben találunk utalást arra a velünk szomszédos telekre, ingatlanra is, amelyen bennünket szolgalmi jog illet meg.

  •  A II. részből tudhatjuk meg, hogy ki az ingatlan tulajdonosa, esetleg ő kiskorú-e, vagy gondnokság alatt áll-e.
  • A tulajdoni lap III. része tartalmazza az ingatlanhoz kapcsolódó összes olyan jogot és tényt, amelyet az I. és II. részben nem rögzítenek [109/1999. (XII. 29.) FVM rend. 4. §].

Hogy vajon terheli-e haszonélvezet, földhasználati jog, telki szolgalmi jog ingatlanunkat, van-e rajta elő- vagy visszavásárlási jog, vételi jog, jelzálogjog vagy végrehajtási jog. Ebből a részből láthatjuk, folyik-e felszámolási eljárás vagy végelszámolás a jogosult ellen, esetleg az ingatlan telekalakítási, építési tilalom vagy építésügyi korlátozás alá esik.

Fontos, hogy a tulajdoni lap száma megegyezik az ingatlan helyrajzi számával! 

3. A tulajdoni lap másolata

A tulajdoni lap másolat típusai:
- hiteles,
- e-hiteles (elektronikusan hitelesített),
- nem hiteles

A hiteles tulajdonilap-másolat az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogokat, feljegyzett tényeket, illetve az ingatlan adatait hitelesen tanúsítja (ezt követelik meg a hatósági eljárásokban és a hitelügyintézéseknél is).

A földhivatalból 2010-től már nem kérhető nem hiteles tulajdoni lap másolat, de tökéletesen megfelel, ha csak tájékozódásra vagy az adatok pontos megismerésére van szükségünk.

A tulajdoni lapról másolatot meghatározott formában lehet kiadni. Bárki korlátozás nélkül megtekintheti és kikérheti.

4. Hol szerezhetünk be tulajdoni lap másolatot?

A járási földhivatalok adják ki, az ország egész területén lévő ingatlanokról. A másolatot 2006-tól csak írásbeli kérelem benyújtását követően kapjuk kézhez, ez a földhivatalban beszerezhető. A kérelemben szereplő adatokat a járási földhivatal a személyazonosság, illetve a képviseleti jogosultság igazolására szolgáló okmányból ellenőrzi, ezért ha személyesen kérjük a tulajdoni lapot, mindig vigyük magunkkal a személyi igazolványunkat.

A közjegyzők 2006. március 1-jétől a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt állíthatnak ki, amely a hiteles tulajdonilap-másolattal azonos hatályú, vagyis a közjegyzőknél is kérhetünk olyan tulajdonilap-másolatot, amelyet a hatósági eljárásokban vagy a banki ügyintézés során elfogadnak.

2006. január 1-jétől az okmányirodákban is hozzájuthatunk a hiteles és a nem hiteles tulajdoni lap másolatához. Az ügyfélkapun keresztül - a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) történt regisztrációt és az okmányirodában való bejelentkezést követően - akár elektronikus dokumentumként vagy papír alapon postai úton is megkaphatjuk a másolatot.

Az e-hiteles és a nem hiteles tulajdon lap másolatot a TAKARNER rendszer használatára jogosultak, vagy az Ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkezők szerezhetik be. A magyarorszag.hu oldalon keresztül, Ügyfélkapu hozzáférés mellett akár otthonról is letölthető tulajdoni lap, akkor is, ha nem vagyunk a Takarnet előfizetői. A Földhivatal Online rendszerben a díj bankkártyás kifizetése mellett tudunk tulajdoni lap másolatot letölteni.

5. Mennyibe kerül a tulajdoni lap másolat?

A tulajdoni lapért nem illetéket, hanem igazgatási szolgáltatási díjat - , valamint elektronikus adatszolgáltatás esetén ezenfelül hálózathasználati díjat - kell fizetni. 

A tulajdoni lapról kiállított másolat díja
- Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdonilap-másolatért 3000 forint adatszolgáltatási díjat kell fizetni,
- a térképmásolatért 3000 forintot.
- hiteles másolat: 6250 forint
- nem hiteles másolat: 1000 forint [1996. évi LXXXV. tv. 28.§; 176/2009. (XII. 28.) FVM rend. melléklet]

6. Mikor van szükségünk a tulajdoni lapra?

Legfontosabb felhasználási területe természetesen az ingatlan adásvétel. Jelentős károktól óvhat bennünket elővigyázatosságunk, tájékozottságunk a megvásárolni kívánt ingatlan adatait illetően.

Ezen kívül megemlíthetjük a jelzáloghiteleket, amikor a hitel fedezetét ingatlanunk, annak értéke biztosítja. 

A gazdasági társaságok székhelye, telephelye is mindig ingatlan, ami nem jelent mást, minthogy a társaság bejegyzésekor, és ezen helyszíneket érintő változás bejegyzésekor be kell nyújtanunk a cégbírósághoz az ingatlan tulajdoni lapjának hiteles másolatát is.

 

Forrás: http://www.epitesijog.hu/altalanos-tajekoztatok/ingatlan-nyilvantartas/168-a-tulajdoni-lap

 


 

Gödöllő Ingatlanközpont

    2100 Gödöllő, Dózsa György út 18. fszt. 1.
    +36 28 417-169
    info@godolloi.hu

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése